ßßß
składniki:1 l zsiadłego mlekapęczek botwinypół szklanki śmietany 18%pół pęczka koperku1 ogórek1 szklanka wodysok z cytryny (około 1 łyżka)cukier, sól, pieprzjajkoBotwinę myjemy i kroimy łodygi na mniejsze części (liście odkładamy na bok). Zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane liście botwiny. Odstawiamy do ostudzenia. Zsiadłe mleko ubijamy trzepaczką razem ze śmietaną. Ogórek kroimy w drobną kostkę, usuwając wcześniej nasiona, a koperek drobno siekamy. Ogórek i koperek dodajemy do mleka ze śmietaną. Następnie wlewamy botwinę z wywarem i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Chłodnik podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem.









