ßßß Cookit - przepis na Kokosowo owsiane ciasteczka bez pieczenia z zieloną herbatą matcha

Kokosowo owsiane ciasteczka bez pieczenia z zieloną herbatą matcha

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pyszne ciasteczka kokosowe bez pieczenia, z dodatkiem zielonej herbaty matcha, może nie wyglądają najefektowniej, ale smakują wyśmienicie, i są znacznie zdrowszą domową wersją słodkości, na którą możecie sobie pozwolić w chwilach słabości.
Czym jest zielona herbata matcha?
Nazwa "Matcha" pochodzi z języka japońskiego i oznacza drobno zmieloną, zieloną herbatę o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i znakomitym smaku, pod tym względem znacznie przewyższając inne dostępne gatunki zielonych herbat.
- 6x więcej przeciwutleniaczy niż jagody goji
- 17x więcej niż zwykłe jagody
- i aż 60x więcej niż szpinak i to w zaledwie jednej łyżeczce !
Jeśli chodzi o inne prozdrowotne właściwości tej herbaty to :
1. Zawiera bardzo duże ilości katechin, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do starzenia skóry chorób układu krążenia czy nowotworów, co ciekawe ten rodzaj katechin jest odporny na działanie wysokiej temperatury dlatego herbata nawet zalana wrzątkiem zachowuje swoje właściwości.
2. Badania opublikowane przez American Journal of clinical Nutrition wskazują, że zawarte w matchy bardzo duże ilości katechin wykazują właściwości termogenne co sprzyja odchudzaniu.
3. Matcha zawiera ponad 5x więcej L-teaniny w porównaniu ze zwykłą zieloną herbatą. L-teanina to aminokwas, o właściwościach psychoaktywnych, który zmniejsza stres, napięcie i obniża ciśnienie.
4. Obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Składniki : na ciasteczka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (ja użyłam z firmy ,,skworcu''do kupienia tutaj)
- 2 łyżeczki miodu (lub więcej do smaku)
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
krem(opcjonalnie)
- 3 łyżki serka twarogowego lub tofu
- 1/2 łyżeczki herbaty matcha
- miód do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki zmielić na mąkę, wymieszać z wiórkami dodać miód i olej kokosowy wyrobić masę w razie potrzeby dodać więcej miodu, oleju lub odrobinę wody jeśli masa jest zbyt sypka, wyłożyć cienką warstwę na blaszkę (ja użyłam keksówki) wyłożoną papierem, odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aż masa będzie zwarta, następnie wyłożyć masę z papierem i wykroić małym kieliszkiem ciasteczka, ewentualnie przełożyć je kremem z serka/tofu, herbaty i miodu, przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/07/kokosowo-owsiane-ciasteczka-bez.html