Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne
ciasteczka kokosowe bez pieczenia, z dodatkiem zielonej
herbaty matcha, może nie wyglądają najefektowniej, ale smakują wyśmienicie, i są znacznie zdrowszą domową wersją słodkości, na którą możecie sobie pozwolić w chwilach słabości.
Czym jest zielona
herbata matcha?Nazwa "Matcha" pochodzi z
języka japońskiego i oznacza drobno zmieloną, zieloną
herbatę o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i znakomitym smaku, pod tym względem znacznie przewyższając inne dostępne gatunki zielonych
herbat.- 6x więcej przeciwutleniaczy niż
jagody goji- 17x więcej niż zwykłe
jagody- i aż 60x więcej niż
szpinak i to w zaledwie jednej łyżeczce !Jeśli chodzi o inne prozdrowotne właściwości tej
herbaty to :1. Zawiera bardzo duże ilości katechin, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do starzenia skóry chorób układu krążenia czy nowotworów, co ciekawe ten rodzaj katechin jest odporny na działanie wysokiej temperatury dlatego
herbata nawet zalana wrzątkiem zachowuje swoje właściwości.2. Badania opublikowane przez American Journal of clinical Nutrition wskazują, że zawarte w matchy bardzo duże ilości katechin wykazują właściwości termogenne co sprzyja odchudzaniu.3. Matcha zawiera ponad 5x więcej L-teaniny w porównaniu ze zwykłą zieloną
herbatą. L-teanina to aminokwas, o właściwościach psychoaktywnych, który zmniejsza stres, napięcie i obniża ciśnienie.4. Obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie i poziom
cukru we
krwi.
Składniki : na
ciasteczka- 1/2 szklanki
płatków owsianych- 1 szklanka
wiórków kokosowych- 1 łyżeczka zielonej
herbaty matcha (ja użyłam z firmy ,,skworcu''do kupienia tutaj)- 2 łyżeczki
miodu (lub więcej do smaku)- 3-4 łyżki
oleju kokosowegokrem(opcjonalnie)- 3 łyżki
serka twarogowego lub
tofu- 1/2 łyżeczki
herbaty matcha-
miód do smaku (opcjonalnie)Przygotowanie:
Płatki zmielić na
mąkę, wymieszać z wiórkami dodać
miód i
olej kokosowy wyrobić masę w razie potrzeby dodać więcej
miodu,
oleju lub odrobinę
wody jeśli masa jest zbyt sypka, wyłożyć cienką warstwę na blaszkę (ja użyłam keksówki) wyłożoną papierem, odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aż masa będzie zwarta, następnie wyłożyć masę z papierem i wykroić małym kieliszkiem
ciasteczka, ewentualnie przełożyć je kremem z serka/tofu,
herbaty i
miodu, przechowywać w lodówce.Smacznego:)