Wykonanie
Kiedy zobaczyłem ten przepis w jednym z programów telewizyjnych to odrazu stwierdziłem, że muszę go zrobić. Smak
lodów jak i pianki jest niepowtarzalny. Jeszcze nigdy w życiu nie jadłem czegoś tak dobrego.Składniki:- 4
cebule czerwone, drobno pokrojone- 4 łyżki płaskie
cukru- 2 łyżki
octu balsamicznego- szczypta
soli- 2 łyżki
oleju roślinnego-
ser pleśniowy- pół szklanki 30%
śmietankiPrzygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wylewamy
olej a następnie wrzucamy
cebulę. Smażymy do miękkości po czym wsypujemy
cukier. Mieszamy przez około 2 minuty i wlewamy
ocet balsamiczny. Zostawiamy do momentu aż
ocet wyparuje. Po usmażeniu całą
cebulę przekładamy do malaksera i mielimy na gładką masę. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.Talerz lub deskę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wykałaczki. Za pomocą rękawa wyciskamy masę
cebulową na papier do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika i zostawiamy na minimum2 godziny.Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojony
ser pleśniowy oraz wlewamy
śmietankę. Mieszając cały czas doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia
sera. Całą masę wlewamy do syfonu (gdyby były grudki to przecieramy przez sitko). Ładujemy dwa
naboje i wylewamy piankę na talerz.