Wykonanie
Apetyczne różyczki
kalafiora możemy przyrządzać i podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję kotlety z
kalafiora . Pamiętajmy, że
kalafior jest cennym źródłem witamin i mikroelementów:
sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza.

Składniki:0,5
kalafiora1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
kurkumypieprzszczypiorek4 łyżki
mąki1
jajkoKalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka z
wodą (
wodę należy posolić i dodać
cukier).
Kalafior gotujemy ok. 10 minut, uważając, aby się nie rozgotował. Po ostudzeniu delikatnie rozgniatamy go widelcem. Dodajemy
kurkumę,
sól i
pieprz do smaku. Do masy wbijamy roztrzepane
jajko,
mąkę, a na samym końcu posiekany
szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy
olej i łyżką nakładamy kotleciki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Smacznego!

