ßßß Cookit - przepis na moja chińszczyzna #1

moja chińszczyzna #1

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj prezentuję danie, które zdecydowanie przypadło mi do gustu. Długo zastanawiałam się jak je nazwać, bo przecież nie ma oryginalnej chińskiej nazwy na moje prywatne wymysły. Samo danie robi się bardzo szybko, jednak trzeba się wcześniej trochę nakroić.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
papryka żółta
papryka czerwona
cukinia
papryczka chilli
ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
sok jabłkowy (kupuję jeden mały soczek)
sos sojowy (ja używałam ciemnego)
czarny sos chilli
przyprawa 5 smaków*
przyprawa do dań chińskich*
oliwa z oliwek
makaron chow-main
sól, pieprz
Porcji wychodzi około 3-4. Jeżeli ma to być danie dla 4 osób to najlepiej dodaj jedną paprykę więcej.
*Obie te przyprawy są ostatnio dostępne w większości supermarketów.
Nasze danie zaczynamy od troszkę monotonnego krojenia. Imbir, czosnek oraz papryczkę chilli kroimy na malutką kosteczkę, paprykę i kurczaka w paseczki a cukinie na cienkie talarki.
Następnie przygotowujemy sos. Jest on naprawdę bardzo prosty. Do miseczki dajemy około 6 łyżek soku jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki czarnego sosu chilli. Oczywiście wszystko można robić na oko- jeżeli dodacie więcej soku jabłkowego sos będzie troszkę rzadszy.
Wszystko w tym przepisie smażymy na największym ogniu !!:)
Na patelni a najlepiej woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy imbir, chilli i czosnek i podsmażamy około 30 sekund (na największym ogniu). Po tym czasie dodajemy kurczaka, posypujemy go łyżeczką przyprawy chińskiej oraz 5 smaków i smażymy go około 3-4 minuty, ciągle mieszając.
Następnie dodajemy pozostałe warzywa (czyli paprykę oraz cukinię) i podsmażamy do czasu aż warzywa będą w miarę miękkie. Wlewamy przygotowany przez nas sos, posypujemy 2 łyżeczkami obu przypraw, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Dodajemy makaron chow- main i gotowe :)
Danie przed smażeniem....
..i danie po :)
Źródło:http://wiwi-gotuje.blogspot.com/2014/11/moja-chinszczyzna-1.html