Wykonanie
Dzisiaj prezentuję danie, które zdecydowanie przypadło mi do gustu. Długo zastanawiałam się jak je nazwać, bo przecież nie ma oryginalnej chińskiej nazwy na moje prywatne wymysły. Samo danie robi się bardzo szybko, jednak trzeba się wcześniej trochę nakroić.
Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczakapapryka żółtapapryka czerwonacukiniapapryczka chilliząbek
czosnku2 cm kawałek
imbirusok jabłkowy (kupuję jeden mały soczek)
sos sojowy (ja używałam ciemnego)czarny sos
chilliprzyprawa 5 smaków*
przyprawa do dań chińskich*
oliwa z oliwekmakaron chow-main
sól,
pieprzPorcji wychodzi około 3-4. Jeżeli ma to być danie dla 4 osób to najlepiej dodaj jedną
paprykę więcej.*Obie te
przyprawy są ostatnio dostępne w większości supermarketów.Nasze danie zaczynamy od troszkę monotonnego krojenia.
Imbir,
czosnek oraz
papryczkę chilli kroimy na malutką kosteczkę,
paprykę i
kurczaka w paseczki a
cukinie na cienkie talarki.Następnie przygotowujemy sos. Jest on naprawdę bardzo prosty. Do miseczki dajemy około 6 łyżek
soku jabłkowego, 2 łyżki
sosu sojowego oraz 2 łyżki czarnego sosu
chilli. Oczywiście wszystko można robić na oko- jeżeli dodacie więcej
soku jabłkowego sos będzie troszkę rzadszy.Wszystko w tym przepisie smażymy na największym ogniu !!:)Na patelni a najlepiej woku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
imbir,
chilli i
czosnek i podsmażamy około 30 sekund (na największym ogniu). Po tym czasie dodajemy
kurczaka, posypujemy go łyżeczką
przyprawy chińskiej oraz 5 smaków i smażymy go około 3-4 minuty, ciągle mieszając.Następnie dodajemy pozostałe warzywa (czyli
paprykę oraz
cukinię) i podsmażamy do czasu aż warzywa będą w miarę miękkie. Wlewamy przygotowany przez nas sos, posypujemy 2 łyżeczkami obu przypraw, mieszamy i jeszcze przez chwilkę podsmażamy. Dodajemy
makaron chow- main i gotowe :)Danie przed smażeniem....
..i danie po :)