Wykonanie
Wreszcie poczułam, że mamy maj. Jest pięknie! Ciepło, słonce i błękit nieba dają mi niesamowicie dużo energii. Większość dnia spędzam na powietrzu i bardzo to sobie chwalę. Fotel na tarasie i kawałek-choć miniaturowy- własnego trawnika to moja recepta na relaks w ciągu dnia, który wypełniony jest od rana do wieczora dziećmi i domem. W tak pięknych okolicznościach pogody i po przedpołudniowych czterech godzinach spaceru, mam chwilę dla siebie bo
Lola słodko śpi. Ten czas to właściwie jedyny moment na spokojny posiłek i uwielbiam go celebrować jedząc coś pysznego w ciszy i bez pośpiechu. Letnia aura, zieleń trawy i czysty błękit nieba aż prosiły się o jakąś pyszną letnią potrawę. Tak więc, przedstawiam Wam moją Letnią
Sałatę Rzymską.
Letnia
Sałata RzymskaSkładniki:
Sałata RzymskaPieczarkiZielony
ogórekPaprykaOgórek zielony
PomidorKoperekJogurt Naturalny Ja oczywiście użyłam własnoręcznie zrobionego
jogurtuCzosnekSól i
pieprz do smaku
Chleb żytni na grzanki Najlepszy jest lekko czerstwyWyjątkowość tej
sałaty skrywa się w tym, iż
sałatę rzymską i
pieczarki należy podsmażyć na odrobinie
oliwy.
Sałatę smażymy dokładnie chwilkę tak aby zachowała swoją chrupkość i piękny zielony kolor. Za jednym zamachem można tez zrobić grzanki. Układamy
sałatę na talerzu i dodajemy umyte i pokrojone warzywa i przysmażone
pieczarki (nie trzeba tego robić jakoś wyjątkowo starannie w końcu
sałata to taki trochę artystyczny bałagan). Do
sałaty najlepiej pasuje świeży dressing
koperkowo -
czosnkowy, który uzyskamy łącząc
jogurt naturalny z świeżym posiekanym
koperkiem oraz drobno pokrojonym
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Sałatkę skrapiamy kleksami dressingu i posypujemy grzankami. Gotowe! Lekko i szybko i przyjemnie w sam raz na relaksujący posiłek na tarasie. Smacznego!!
!