ßßß Cookit - przepis na Makaron z oliwą czosnkowo- bazyliowo- pomidorową

Makaron z oliwą czosnkowo- bazyliowo- pomidorową

nazwa

Wykonanie

- oleju rzepakowym (jest jednym z najzdrowszych, o bardzo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagający zachować nam młodość, obniżający poziom złego cholesterolu itd.),
- czosnku (naturalny antybiotyk, wykazujący sile działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, o dużej zawartości antyoksydantów),
- cebuli (wzmocnienie odporności, leczenie trądziku, działanie przeciwzakrzepowe),
- bazylii (działanie pobudzające, przeciwdepresyjne),
- pomidorach (witaminy, minerały, przeciwutleniacze- najważniejszy z nich likopen, który pomaga przeciwdziałać zawałom serca, miażdżycy, nowotworom, a także zawdzięczamy im piękny wygląd skóry).
Opis ich właściwości jest oczywiście bardzo okrojony, ale o kilku kwestiach warto wspomnieć by chociaż trochę naświetlić drogocenne dla naszego zdrowia i samopoczucia działanie. Właściwie każdy z tych składników wykazuje działanie antynowotworowe, co jak niektórzy wiedzą, a niektórzy zdążyli się już zapewne zorientować szczególnie mieści się w obrębie moich zainteresowań żywieniowych.
Składniki: (na 2 porcje)
- trochę mniej niż połowa paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
- 10 łyżek oleju rzepakowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/2 cebuli (biała lub czerwona),
- garść listków świeżej bazylii,
- 2 pomidory,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- sól morska, pieprz, ostra papryka w proszku (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki).
Opcjonalnie kapary, które zawsze pasują do tego typu makaronu, ale ja akurat nie miałam w lodówce.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al' dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek, cebulę, pomidory siekamy w drobną kosteczkę. Bazylię dzielimy na małe części.
Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień i podsmażamy chwilę czosnek i cebulę (ok. 1-2 min), do momentu zeszklenia cebuli (nie wolno doprowadzić do zbrązowienia czosnku, jest wówczas gorzki, przestrzegam o tym praktycznie w każdym poście:p).
Dodajemy pomidory, bazylię i przyprawy. Dusimy całość kilka minut pod przykrywką, na niewielkim ogniu, aby idealnie połączyły się wszystkie aromaty.
Na koniec dodajemy na patelnię odcedzony i przepłukany makaron i całość jeszcze kilka minut pozostawiamy na patelni już bez przykrywki.
Na talerzu przyozdabiamy połówkami pomidorków koktajlowych i bazylią. W razie potrzeby można oczywiście doprawić.
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2014/10/makaron-z-oliwa-czosnkowo-bazyliowo.html