Wykonanie
-
oleju rzepakowym (jest jednym z najzdrowszych, o bardzo wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, pomagający zachować nam młodość, obniżający poziom złego cholesterolu itd.),-
czosnku (naturalny antybiotyk, wykazujący
sile działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, o dużej zawartości antyoksydantów),-
cebuli (wzmocnienie odporności, leczenie trądziku, działanie przeciwzakrzepowe),-
bazylii (działanie pobudzające, przeciwdepresyjne),- pomidorach (witaminy, minerały, przeciwutleniacze- najważniejszy z nich likopen, który pomaga przeciwdziałać zawałom
serca, miażdżycy, nowotworom, a także zawdzięczamy im piękny wygląd skóry).Opis ich właściwości jest oczywiście bardzo okrojony, ale o kilku kwestiach warto wspomnieć by chociaż trochę naświetlić drogocenne dla naszego zdrowia i samopoczucia działanie. Właściwie każdy z tych składników wykazuje działanie antynowotworowe, co jak niektórzy wiedzą, a niektórzy zdążyli się już zapewne zorientować szczególnie
mieści się w obrębie moich zainteresowań żywieniowych.Składniki: (na 2 porcje)- trochę mniej niż połowa paczki
makaronu spaghetti pełnoziarnistego,- 10 łyżek
oleju rzepakowego,- 5 ząbków
czosnku,- 1/2
cebuli (biała lub czerwona),- garść listków świeżej
bazylii,- 2
pomidory,- 4
pomidorki koktajlowe,- kilka gałązek świeżego
koperku,-
sól morska,
pieprz,
ostra papryka w proszku (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki).Opcjonalnie
kapary, które zawsze pasują do tego typu
makaronu, ale ja akurat nie miałam w lodówce.Przygotowanie:
Makaron gotujemy al' dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek,
cebulę,
pomidory siekamy w drobną kosteczkę.
Bazylię dzielimy na małe części.Na patelni rozgrzewamy
olej, zmniejszamy ogień i podsmażamy chwilę
czosnek i
cebulę (ok. 1-2 min), do momentu zeszklenia
cebuli (nie wolno doprowadzić do zbrązowienia
czosnku, jest wówczas gorzki, przestrzegam o tym praktycznie w każdym
poście:p).Dodajemy
pomidory,
bazylię i
przyprawy. Dusimy całość kilka minut pod przykrywką, na niewielkim ogniu, aby idealnie połączyły się wszystkie aromaty.Na koniec dodajemy na patelnię odcedzony i przepłukany
makaron i całość jeszcze kilka minut pozostawiamy na patelni już bez przykrywki.Na talerzu przyozdabiamy połówkami
pomidorków koktajlowych i
bazylią. W razie potrzeby można oczywiście doprawić.