Wykonanie
Składniki na klopsa:500 g
mięsa mielonego1 szklanka
ryżu1
cebula1 jako do farszu1
jajko do posmarowania
ciasto francuskie ok. 375 g
olej do smażenia
mak do ozdoby
sól i
pieprz do smakuSposób przyrządzenia:1.
Ryż zalać 2,5 szkl. wrzątku, dodać pół łyżeczki
soli, przykryć i gotować przez około 20 minut.Zdjąć z palnika i pozostawić pod przykryciem, aż
ryż wchłonie całą
wodę.2.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na małej ilości
oleju.3.
Mięso mielone wymieszać z ostudzonym
ryżem i
cebulą , dodać 1
jajko, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.4.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °.5.Ułożyć masę w keksówce, wygładzić ręka i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez ok 25-30 minut.6.Po upływie 25-30 min wyjąć pieczeń z piekarnika , chwile ostudzić, wyciagnąć pieczeń z keksówki,do odparowania
wody i odpłynięcia tłuszczu.7.Gotową pieczeń położyć na cieście i zawinąć ją . ma wierzchu ułożyć kwiatek z
ciasta francuskiegowedług uznania i udekorować
makiem.Całość wysmarować rozbełtanym
jajkiem i piec ponownie ok 25-30 min w temp. 190 °.