ßßß Cookit - przepis na Pierś z Kurczaka Nadziewana Ryżem Chińskim

Pierś z Kurczaka Nadziewana Ryżem Chińskim

nazwa

Wykonanie

Składniki:
6 piersi z kurczaka
150 g ser żółty starty
przyprawa do kurczaka
sos słodko-kwaśny Tao Tao
oliwa z oliwek lub olej
Farsz:
2 torebki ryżu
700-750 g warzyw chińskich mrożonych
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
fix do potraw chińskich
ewentualnie sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć. Na osobną patelnie wlać odrobinę oliwy, wrzucić warzywa chińskie i smażyć do miękkości.
.Gdy warzywa już będą miękkie odsunąć je na jedną stronę patelni, a na drugą stronę wbić jajo, chwile podsmażyć i wszystko ze sobą wymieszać dodając ryż, usmażone mięso mielone i fix wymieszany z wodą. Po dodaniu wszystkiego smażyć jeszcze ok.5 min i odstawić na bok
Następnie umyć mięso, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć przyprawą do kurczaka ja oprószyłam mięso przyprawą po nafaszerowaniu). W każdej piersi zrobić kieszonkę nożem, napełnić ją farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piec w temperaturze 200° ok. 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia można wyciągnąć piersi z piekarnika i posypać żółtym serem.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/10/piers-z-kurczaka-nadziewana-ryzem.html