ßßß Cookit - przepis na "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy

"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ponownie drodzy czytelnicy zachęcam Was do zdrowego trybu życia i rozsądnego odżywiania swojego organizmu. Powód podwójny bo w ramach konkursu z marką Marwit, mogę Wam zaprezentować super pomysł na zdrowy lunch do pracy, jak i ponownie zachęcić do przygotowywania posiłków do pracy tuż przed pracą.
Lunch do pracy moim zdaniem musi spełniać kilak kryteriów, przede wszystkim lunch to niepełnowymiarowy obiad, tj. nie może być zbyt obfity, tłusty czy też nieporęczny. Bo czy ktoś z Was chciałby w pracy jeść np. spaghetti? No raczej nie ;-), ryzyko pochlapania siebie i pozostałych zbyt duże ;-). Przygotowanie posiłku nie powinno nam zawierać zbyt dużo czasu, tak aby przed wyjściem z pracy móc go szybko zrobić, więc klejenie pierogów czy smażenie tłustych mięs odpada! Ten posiłek ma nam dostarczyć przede wszystkim energii niezbędnej do wykonywania czynności w pracy, pozwolić być lepiej zorganizowanym, musi się dać w łatwy sposób zjeść, i powinien być dostosowany do miejsca pracy- jeśli nie masz jak odgrzać w pracy jedzenia to nic nie szkodzi ten lunch spełni Twoje wymagania. A w dodatku smakuje obłędnie i dostarcza ogrom witamin i mikroelementów.
W tym słoiczku nic nie znajduję się przypadkiem, każdy element został dobrany w określonym celu i tak:
- makaron pełnoziarnisty- dostarczy Wam niezbędnej energii na resztę dnia, węglowodany będą uwalniały się z niego znaczniej wolniej niż z tradycyjnego białego makaronu, co spowoduje, że siły wystarczy Wam do końca dnia pracy;
- indyjski sos marchwiowo- dyniowy; bogaty w takie składniki jak imbir- poprawiający koncentrację, polepsza krążenie krwi, cynamon - wzmacniający odporność i ułatwiający trawienie, marchew bogata w witaminę A, ma wiele zdrowotnych właściwości tj. reguluje pracę żołądka, czy usprawnia pracę wątroby, dynia działa wzmacniającą i odkwaszająco na nasz organizm
- orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni;
- seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy
- świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy w pracy używają aparatu mowy przez 8 godzin ;-))
- olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach
SKŁADNIKI:
-świeży sok Marwit marchewkowy
- garść makaronu pełnoziarnistego
- puree z dyni
- imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli
- świeże figi
- seler naciowy
- pomidorki koktajlowe
- orzechy laskowe
- sok z limonki
- olej kokosowy
Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka.
Puree z dyni wymieszaj z przyprawami i świeżym sokiem marchwiowym Marwit. Zalej nim makaron. Resztę soku jaka Ci zostanie weź ze sobą na drogę, to bogactwo witaminy A.
Ułóż pomidorki koktajlowe, posiekany seler naciowy, pokrojoną w plastry figę, skrop olejem kokosowym i sokiem z limonki. Na wierzch ułóż orzechy laskowe.
Gotowe!
Danie możesz jeść na zimno jak i na gorąco!
Na zdrowie! Niech to będzie aktywny i udany dzień!
Smacznego!
Przepis zgłaszam do konkursu:
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/09/indyjski-marchwiowo-dyniowy-soik.html