Wykonanie
Najlepsze tiramisu jakie
jadłam podawane było w Warszawie w kawiarni na nowym Świecie.Oryginalne tiramisu w przepisie podane ma
żółtka jajek i kremową
śmietanę, które nadają smak w połączeniu z
serkiem mascarpone. Moja wersja tego pysznego deseru została zrobiona bez dodatku
żółtek, z
likierem kawowym. Ciasto znikło bardzo szybko:)Pierwszy raz zrobione przeze mnie tiramisu nie rozpadało się, można je było pokroić. Nie mam zdjęcia efektu końcowego ponieważ nie zdążyłam zrobić :))Najlepsze tiramisu w Warszawie na Nowym ŚwiecieSkładniki500 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru2 opakowania podłużnych
biszkoptów100 ml
kawy waniliowej5 łyżek
likieru kawowego3 kostki
gorzkiej czekoladyWykonanieZaparzyłam
kawę, odstawiłam do wystygnięcia.
Serek przełożyłam do miski, dodałam
cukier.
Biszkopty nasączyłam w
kawie i ułożyłam na dno szklanego, podłużnego naczynia, wyłożyłam pierwszą warstwę
serka i tak na przemian. Wierzch ciasta posypałam startą na tarce
czekoladą.