Wykonanie
Inspirowałam się przepisem Jamiego Olivera z "Kulinarnych wypraw Jamiego". Jednak sporo pozmieniałam, bo nie wszystkie etapy uważałam za potrzebne ( np. polewanie
biszkoptów czekoladą wymieszaną z
masłem). Co ciekawe w tym przepisie nie ma
śmietany, a z takim tiramisu wcześniej się nie spotkałam. Wyszło niezbyt dietetycznie, ale warto było :).
Biszkopty ułożyłam w taki eksperymentalny sposób ze względu na pucharki w których podałam deser.
Kawy do maczania
biszkoptów nigdy nie słodzę, bo uwielbiam jak
miesza się smak gorzkiej
kawy ze słodkim kremem. Po tym sztywnym wstępie, zapraszam na niezwyczajne tiramisu ;).
Składniki (6 porcji):- 400 g
mascarpone- 2
jajka- 50 g
cukru pudru- 18 podłużnych
biszkoptów- 2
kubki kawy- kilka kostek
gorzkiej czekolady- skórka otarta z 1
pomarańczyNamocz
biszkopty w
kawie, po kilka sekund każdy. Ułóż je w jednej dużej formie szklanej lub ceramicznej lub w pucharkach. Oddziel
białka od
żółtek. Ubij
białka na sztywno. Do
żółtek dodaj
cukier puder i ubij masę, aż stanie się jasna, a
cukier rozpuści. Dodaj
mascarpone i skórkę otartą z 1
pomarańczy (zostaw trochę dla ozdoby), dokładnie wymieszaj. Dodaj do żółtej łyżkę ubitych
białek, wymieszaj delikatnie. Dodaj resztę
białek i wymieszaj. Na biszkoptach zetrzyj trochę
gorzkiej czekolady, ułóż masę z
mascarpone. Ponownie zetrzyj
gorzką czekoladę, posyp skórką z
pomarańczy. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.