Wykonanie
Skończyły się upały, a zaczęły zimnie poranki i wieczory. Zmienia się aura, więc i kuchnia się zmienia.
Lody pochowały się głęboko w zamrażalnikach, orzeźwiające
napoje ustąpiły miejsca ciepłej herbacie, a na drzewach dojrzewają
gruszki. I choć przepis na
gruszki w
czerwonym winie wydaje się być bardziej zimowy niż jesienny, to gorąco wam polecam wypróbować go już teraz,
póki gruszki są najsłodsze i możemy wybierać te ulubione. Do przepisu potrzebujemy dużych
gruszek, o twardym miąższu.
Składniki:2- 3
gruszki1 litr
czerwonego wina1 laska
cynamonu4-5
goździkówkardamongałka muszkatołowa1 łyżka
mioduPrzepis:-
Wino wlewamy do garnka, dodajemy
przyprawy i lekko podgrzewamy.-
Gruszki obieramy ze skórki. Możemy zostawić je w całości lub podzielić na połówki i pozbyć się gniazd nasiennych.- Do podgrzanego
wina dokładamy
gruszki i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli chcemy, aby
gruszki równomiernie wsiąknęły aromat należy je co jakiś czas przewracać.Smacznego :)