Wykonanie
Co w taką pogodę najlepiej rozgrzewa po ciężkim dniu w pracy? Kubeczek grzanego
wina oczywiście :) Przepis inspirowany wyjazdem do Zakopanego gdzie można się napić
wina dosłownie wszędzie :)Do tego
ciastka z
jabłkiem lub
dżemem malinowym. Wszystko na szybko by odpocząć po całym dniu.Potrzebujemy:butelka pół słodkiego
czerwonego winapół łyżeczki
cynamonu4 łyżki
cukru10
goździkówszczypta
kardamonuszczypta
gałki muszkatołowejGotujemy
wino z
przyprawami ale nie doprowadzamy do wrzenia, pokrojone
pomarańcze wkładamy na dno kubka i zalewamy ugotowany
winem. Skąd mamy wiedzieć jak ma smakować? to proste ! Najważniejsze by smakowało nam i by zachować korzenny smak przeplatający się ze
słodyczą :) Zapach powinien odurzać bo w oparach są same procenty hihi :DMoja Rada:NIE KUPUJCIE GOTOWYCH GRZAŃCÓW !!! lepiej szukać samemu swojego smakuZWYKŁY
CUKIER MOŻNA ZASTĄPIĆ BRĄZOWYMDo zrobienia
ciastek użyłam gotowego
ciasta francuskiego. Oczywiście możecie robić same ale ja całkowicie nie miałam na to czasu. Cała filozofia tego przepisu to uprażyć pokrojone w kostkę
jabłka na
maśle z
cynamonem :)Trzeba je schłodzić przed nadzieniem ciasta. Na pokrojone w małe kwadraciki ciasto położyłam po łyżce farszu
jabłkowego. Zakleiłam tworząc małe prostokąty ( mogą to być trójkąty ) na każdym
ciastka robimy 2 lub 3 kreski nożem i smarujemy roztrzepanym
jajkiem wierzch każdego. Tak przygotowane
ciastka pieczemy w temperaturze 190 C około 20 minut. Muszą być złocisto brązowe.Schłodzone możemy lekko po pudrować lub polukrować :)) A wy z czym lubicie najbardziej
ciasto francuskie ???