Wykonanie
Przepis na rozgrzewające czerwone grzane
wino. Akurat na tą paskudną zimę.Składniki: (na 2 duże kieliszki)2,5 szklanki półwytrawnego
czerwonego wina1,5 łyżki
miodu (u rzepakowy)1 łyżeczka
cynamonu1/2
pomarańcza3 gwiazdki
anyżowe10-15
goździkówgałka muszkatołowa (szczypta)
kardamon (kilka ziarenek)Przygotowanie:Szykujemy garnuszek, wlewamy do niego
wino, z
pomarańczy odkrawamy po cienkim plasterku do kieliszka (bardziej w celu ozdoby) pozostałą część kroimy na ćwiartki i dodajemy do
wina, wrzucamy
przyprawy:
cynamon,
anyż, gałkę,
goździki oraz
kardamon i dodajemy
miód, włączamy gaz i podgrzewamy (uwaga!) nie zagotowujemy, trwa to około 5-7 minut. Przelewamy do kieliszków lub szklanek. Smacznego