Wykonanie
Zdarza się, że nie mam czasu na przygotowanie posiłku.Wolę wtedy zrobić coś sama na szybko niż korzystać z dań na wynos. I to danie wtedy sprawdza się idealnie. Przygotowuje się je tyle, ile czasu gotuje się
makaron. Korzystam z mrożonego
groszku, którego smak uwielbiam więc zawsze mam na czarną godzinę w zamrażalce.
Boczek kupuję parzony, taki z niewielką ilością tłuszczu i bardziej przypominający
wędlinę.
Makaron to raczej standard w większości domów. I składniki gotowe. Nie podaje dokładnej gramatury bo to danie tego nie wymaga :)Składniki:
makaron - rodzaj według własnego uznania
groszek mrożony( nie można zastąpić konserwowym)kawałek
boczku wędzonego parzonego
śmietanka 12% w kartoniku, musi być rzadka
sól,
pieprz do smaku
ser cheddarWykonanie:Wstawiam
wodę na
makaron. W tym czasie kroję
boczek w paseczki i podsmażam bez dodawania tłuszczu. Smażę do zrumienienia, następnie dodaje mrożony
groszek i jeszcze chwilę duszę wszystko razem pod pokrywką. Następnie dodaję
śmietankę i zwiększam grzanie tak aby sos się zredukował.Doprawiam
solą i
pieprzem. Kiedy
makaron się ugotuje, dodaję go do sosu i mieszam do połączenia składników. Na końcu dekoruje wiórkami z
cheddara.Smacznego :)