ßßß
Składniki na jedną porcję- sałata lodowa - ok. 100 gram - 16 kcal- 1 pomidor - ok 70-100 gram - 20 kcal- mozzarella - 60 gram - 150 kcal- oliwki - 30 gram - 50 kcal- świeża bazylia - 15 gram - 4 kcal :)- oliwa z oliwek - 5 gram - 40 kcal- sól, pieprz - do smakuRazem: 280 kcalPrzygotowanieJako, że "jemy" także oczami dlatego proponuje nie mieszać wszystkich składników sałatki tylko poukładać je tak jak na zdjęciu. Moim zdaniem prezentuje się to o niebo lepiej i aż zachęca do spróbowania :)Zaczynamy od sałaty lodowej. Odrywamy parę liści od główki, rwiemy na części i układamy na talerzu. Następnie kroimy pomidora w cząstki - trójkąciki :) i kładziemy na sałatę. Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nasze warzywka. Parę oliwek (u mnie z pastą paprykową) przekrajamy na pół dodajemy do sałatki. Pozostaje przyprawić. A więc proponuję parę świeżo zerwanych listków bazylii, odrobinę soli i pieprzu i parę kropel oliwy z oliwek. (Ja osobiście soli do tego typu sałatek nie używam, gdyż lubię naturalny smak świeżych warzyw. Wypróbujcie, kwesta gustu, smaku.)I gotowe! Proste prawda? A jakie szybkie i smaczne zarazem! Smacznego :)