Wykonanie
Po krótkim wstępie bierzemy się do pracy - gotowania :) Przewrotnie zacznę od propozycji na kolację.Proponuję pyszną i lekką
sałatkę. Może myślicie - Eeee sałatka? Nudno! Pokaże Wam, że nie koniecznie! Uwielbiam wszelkie formy sałatek gdyż dają nam duże
pole do popisu. Praktycznie za każdym razem możemy wymyślić inną i to z tych produktów które akurat mamy w lodówce. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a przy tym jak ładnie wygląda na talerzu. Nie uważacie? :)
Składniki na jedną porcję-
sałata lodowa - ok. 100 gram - 16 kcal- 1
pomidor - ok 70-100 gram - 20 kcal-
mozzarella - 60 gram - 150 kcal-
oliwki - 30 gram - 50 kcal- świeża
bazylia - 15 gram - 4 kcal :)-
oliwa z oliwek - 5 gram - 40 kcal-
sól,
pieprz - do smakuRazem: 280 kcalPrzygotowanieJako, że "jemy" także oczami dlatego proponuje nie mieszać wszystkich składników sałatki tylko poukładać je tak jak na zdjęciu. Moim zdaniem prezentuje się to o niebo lepiej i aż zachęca do spróbowania :)Zaczynamy od
sałaty lodowej. Odrywamy parę liści od główki, rwiemy na części i układamy na talerzu. Następnie kroimy
pomidora w cząstki - trójkąciki :) i kładziemy na
sałatę.
Mozzarellę kroimy w kostkę i posypujemy nasze warzywka. Parę
oliwek (u mnie z pastą
paprykową) przekrajamy na pół dodajemy do sałatki. Pozostaje przyprawić. A więc proponuję parę świeżo zerwanych listków
bazylii, odrobinę
soli i
pieprzu i parę kropel
oliwy z oliwek. (Ja osobiście
soli do tego typu sałatek nie używam, gdyż lubię naturalny smak świeżych warzyw. Wypróbujcie, kwesta gustu, smaku.)I gotowe! Proste prawda? A jakie szybkie i smaczne zarazem! Smacznego :)