Wykonanie
Dzisiaj na śniadanie słodkości jakich jeszcze nigdy nie było. Clafoutis. Z
gruszkami. Tak wiem, że każdy wypiek ostatnio robię z
gruszkami lub
bananami ale co ja pocznę kiedy to one skradły moje
serce ?Z tyłu crumble dla mojej mamy. Przepisu nie wstawiam bo robiłam jej już co najmniej 2
razy (tu, tu, tu czy tu)
//: clafoutis z
gruszkami (1 porcja)
gruszkapół szklanki
mąkipół szklanki
mlekajajkoszczypta
proszku do pieczeniacukier brązowymąkę z proszkiem przesiewamywbijamy
jajko, wlewamy
mleko i miksujemy krótko
gruszkę kroimy w kawałeczkimasę wlewamy do naczynka i układamy na niej
gruszkipieczemy ok 30 minut w 170 stopniach
To było moje pierwsze clafoutis, przepis taki dość klasyczny, wzięty z kilku Waszych z bloggera. 3/4 wpisów z tym deserem było oparte na tym właśnie przepisie, więc co do tego czy jest dobry to nie mam chyba wątpliwości. Jednak nie wiem czy to mój smak. Jakoś tak..niekoniecznie mi pod pasował. Ale wiem, że deserek ten a wielu fanów więc wkleiłam go na bloga :)A teraz jedziemy do Warszawy kochane. Szkoda tylko, że pogoda pod psem :(