Wykonanie
Miliony
razy używałam
kaszy kukurydzianej, uwielbiam ją. Jednak nigdy nie wpadłam na pomysł użycia
mąki kukurydzianej. I to był duży błąd.Wypatrzyłam ją na sklepowej półce i uznałam, że muszę wypróbować. Obejrzałam filmiki z tradycyjnymi gruzińskimi plackami
kukurydzianymi.. No nie
powiem, ciekawe, nie dla mnie. To te składające się z
mąki i
wody. Ja chciałam czegoś bardziej rozbudowanego (chociaż wiadomo, że w minimalizmie tkwi siła). No i zmieniłam przepis na penkejki na przepis na placki kukurydziane :D
Powiem Wam, że jestem zaskoczona, ale nie wiem czy negatywnie czy pozytywnie. Placki były pięknie pachnące, bardzo smaczne i NIESAMOWICIE dobrze się smażyły. Ale ich konsystencja...jakbym jadła babkę piaskową O.o Nie wiecie co zrobić, by jakoś nadać wilgotności wyrobom z tej
mąki ? Bo były tak suche, że musiałam dołożyć tonę
owoców by się nie zapchać :D//: placuszki kukurydziane z
czereśniamipół szklanki
mąki kukurydzianejpół szklanki jogurtu/kefiru/maślankipół łyżeczki
proszku do pieczeniajajkojajko dzielimy,
białko ubijamy i dodajemy do tego żółto mieszając łyżką
mąkę mieszamy z proszkiem i łączymy
jogurtemdodajemy delikatnie
jajko i mieszamy krótko łyżkąsmażymy na maleńkim ogniu z obydwu stron (u mnie 2 na 9)