ßßß Cookit - przepis na Tarta śmietankowo-pomarańczowa

Tarta śmietankowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Składniki na kruchy spód:
250 g maki orkiszowej jasnej
2-4 łyżki cukru trzcinowego
2 żółtka
2/3 kostki masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło i drobno szatkujemy. Następnie zagniatamy ciasto z żółtkami i cukrem. Wykładamy na formę do tarty i zapiekamy przez 15 minut w nagrznym piekarniku w temperaturze 200C.
Składniki masy:
350 ml śmietanki 36%
4 żółtka
3 pomarańcze
2 łyżki cukru trzcinowego
skórka z 1 pomarańczy
Śmietankę mieszamy z żółtkami, sokiem z jednej pomarańczy i startą skórką z pomarańczy oraz zmielonym na puder cukrem trzcinowym. Masę wlewamy na podpieczony kruchy spód, na wierzch układamy pokrojone i obrane plastry pomarańczy. Tartę zapiekamy jeszcze przez około 25 minut do momentu, aż masa się zetnie.
Tartę podajemy ciepłą.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2014/03/tarta-smietankowo-pomaranczowa.html