ßßß Cookit - przepis na Żółty krem z pieczonej dyni, kabaczka i czosnku. BLW

Żółty krem z pieczonej dyni, kabaczka i czosnku. BLW

nazwa

Wykonanie

Żółta dynia, żółty kabaczek, żółty bulion, żółta soczewica, żółte masło, żółta cebula. Por i czosnek, na upartego, też lekko żółtawy. Jedyny inny, ale za to bardzo słuszny kolor ma pasta chili, która podbija krem do ekstra ligi. Dodatek soczewicy sprawia, że tego dnia nie chcecie zjeść już nic więcej. No może kawałek jogurtowej finansjerki, leciutkiego ciasta francuskich bankowców, po absolutnej odnowie biologicznej ;)
Składniki na około 7-8 porcji:
1/4 dyni
pół kabaczka lub 2 małe, żółte cukinie
1 duża główka czosnku
1 wielka cebula, w kostkę
1 biały por, w paseczki
1 litr bulionu, u mnie z wiejskiego brojlera
1 łyżka serka philadelphia
1 łyżka pasty chili
1 łyżka masła lub oliwy
pół szklanki ugotowanej żółtej soczewicy
Dynię i kabaczek pokroić w mniejsze części, skropić oliwą. Główkę czosnku przekroić na pół. Piec warzywa w 200 stopniach około 40 minut (czosnek dołożyć w połowie pieczenia). W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę z porem. Dodać pieczone warzywa (dynię ze skórą, z kabaczka zdjąć, czosnek wycisnąć z łupinek). Zalać całość bulionem i gotować razem kilkanaście minut. W tym samym czasie ugotować na miękko żółtą soczewicę. Zmiksować warzywa blenderem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, łyżką serka, pastą chili i podać z gotowaną soczewicą.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/09/zoty-krem-z-pieczonej-dyni-kabaczka-i.html