Wykonanie
Wśród wielu weekendowych gości, miałam dwójkę dzieci na diecie bezglutenowej. Dzieci jak to dzieci, poskubały i "poleciały", za to dorosłych oczarował smakiem i strukturą. W pierwotnej wersji dodałam jeszcze pół szklanki
cukru kokosowego, ale był za słodki, choć smak był bogatszy o karmelową nutę. Podałam z
dżemem z mirabelek.Składniki:5 średnich, bardzo dojrzałych (czytaj z czarną skórką)
bananów200 g
mąki gryczanej (porażka z kukurydzianą i
ryżową)100 g miękkiego
masła100 ml
syropu klonowego1 duże
jajko1 łyżeczka proszku1 łyżeczka
sody1 łyżka ekstraktu z prawdziwą
waniliąBanany,
jajko,
syrop,
masło i ekstrakt zmiksować w blenderze.
Mąkę wymieszać z
sodą, proszkiem i dodać do masy bananowej. Keksówkę wysmarować
masłem, oprószyć tą samą
mąką, z ktróej pieczemy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec chlebek na środkowym poziomie, bez termoobiegu, przez 50 minut.