Wykonanie
Łosoś w
sosie teriyaki jest przepyszny! Sekretem jest marynata, dzięki której
łosoś nabiera wyjątkowego smaku.
Łososia w marynacie teriyaki można grillować na grillu ogrodowym, ale również na patelni grillowej. Świetnie smakuje z
ryżem jaśminowym oraz grillowanym
ananasem.Składniki:2 świeże kawałki
łososia (ok. 250 g jeden), bez skóry, umyte i osuszone
sólświeżo mielony
pieprz1 mały słoiczek gotowej marynaty/sosu teriyakijapońska
Przyprawa Shichimi Togarashi (
przyprawa siedmiu smaków)
3-4 cm świeżego
imbiru obranego i drobniutko pokrojonegosok z 1/2 dużej
cytryny1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 mała
papryczka chilli pokrojona drobno, bez pestekPrzygotowanie:Do głębokiego talerza wlewamy pół słoiczka
sosu teriyaki, dodajemy
sok z cytryny,
cukier,
imbir,
papryczkę chili i dokładnie mieszamy. Kawałki
łososia posypujemy dobrze z obu stron
przyprawą siedmiu smaków i wkładamy do przygotowanej marynaty. Odstawimy na całą noc do lodówki.Gotowe, zamarynowane kawałki
ryby grillujemy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Z wierzchu posypujemy
solą i
pieprzem oraz dodatkowo smarujemy sosem teriaki (utworzy się "glazura"). Podajemy z
ryżem jaśminowym i grillowanymi kawałkami
ananasa.Smacznego.