Wykonanie
Przygotowane w taki sposób
mięso piersi indyka jest daniem nisko kalorycznym, idealnie smakuje z
ryżem i warzywami. Wystudzone krojone w cienkie plasterki sprawdza się świetnie na kanapkach.Dzięki tej marynacie
mięso z
piersi indyka ma niesamowity smak. Przygotowanie w ten sposób zajmuje może chwilę, ale warto przeznaczyć trochę czasu na to, aby pierś poleżała w marynacie. Wiadomo, że
mięso z
piersi indyka jest dość suche, t ak przygotowane będzie miękkie i wilgotne w środku, a w smaku bardzo delikatne i mięciutkie.
Składniki:ok. 700 g
mięsa -
pierś indyka w całości (u mnie eko i polecam)
sólświeżo mielony
pieprz kolorowyMarynata:4 łyżki
miodu3 łyżki
musztardy dijon lub francuskiej4 łyżki
oliwy z oliwekok. 1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu kolorowego z moździerza1,5 łyżeczki
słodkiej paprykikilka gałązek świeżego
tymianku1 łyżka
soku z cytryny2-3 małe ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce (gałązki
tymianku dodałam w całości). Pierś myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i dobrze nacieramy z każdej strony przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Od czasu do czasu możemy przewrócić
mięso na drugą stronę, aby dobrze marynata weszła w całość
mięsa).Następnego dnia przygotowane, zamarynowane
mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok. 1h. (Zbyt długie pieczenie spowoduje, że
mięso stanie się wysuszone, więc tu musimy uważać i wyczuć ten moment, że to już). Gotowe w razie potrzeby doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego :-)