Wykonanie

Dzisiaj stworzyłam taką oto fajną pastę - smarowidło do
chleba. Lubię bardzo
bób, za
bakłażanami pieczonymi przepadam. Połączyłam więc smaki tych dwóch warzyw, doprawiłam sporą ilością świeżego
koperku. Na kromce
chleba posmarowanej taką pastą można ułożyć dodatkowo plaster
pomidora czy
ogórka i pyszne, pożywne jedzenie gotowe.Składniki:250 g świeżego
bobu1
bakłażansól,
pieprzoliwa z oliwek lub
olej sezamowy2 łyżki posiekanego drobniutko świeżego
koperkukilka gałązek świeżego
tymiankuPrzygotowanie:
Bób płuczemy na sitku, zalewamy zimną
wodą i gotujemy ok. 15-20 minut z dodatkiem kilku gałązek
koperku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Obieramy ze skórek.
Bakłażana myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, solimy i odstawiamy na 15 minut. Pojawi się na każdym kawałku soczek, wycieramy go papierowym ręcznikiem.
Bakłażana układamy w naczyniu, skrapiamy
oliwą, na wierzchu kładziemy gałązki
tymianku i pieczemy do miękkości. Studzimy.Łyżką wyjmujemy upieczony miąższ z
bakłażana i przekładamy do
bobu. Dodajemy również
oliwę z naczynia po pieczeniu
bakłażana, a także
koperek i całość blendujemy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem. Dodajemy taką ilość
oliwy, aby pasta miała konsystencję smarowidła. Zalecam odstawienie na jakiś czas przygotowanej pasty do lodówki, smaki wtedy fajnie się "przegryzą" ;-)

Smacznego.