Wykonanie
Jako, że wczoraj była ‚ naleśnikowa sobota ‚ na obiad pojawiły się u mnie naleśniki ! Tak, wbrew upalnej pogodzie wyciągnęłam patelnie i zaczęłam smażyć – rano, by o ‚obiadowej porze’ nie rozpłynąć się nad patelnią 😉 Naleśniki stały się moim ‚comfort food’ i za każdym razem, gdy je smażę czuję przyjemność, skupiam się, oddaje chwili, chłonę zapachy, a
potem zatapiam zęby w gotowym daniu, aż się uszy trzęsą! 😀 Wczorajsze smaki to najlepsze sezonowe wydanie jakie
jadłam – ulubione
kurki, słonawe
suszone pomidory i gorzka, lekko ostra
rukola . Do tego tahini, które pasuje niemalże do każdego dania, a ja zużywam je w ekspresowym tempie, obficie polewając większość potraw jakie przyrządzam.
gryczano-orkiszowe naleśniki z
czosnkiem niedźwiedzim nadziane
rukolą, smażonymi
kurkami z
cebulą,
czosnkiem oraz
suszonymi pomidorami podane z tahinibuckwheat-spelt crepes with wild garlic stuffed with arugula, fried chanterelles with onion, garlic and sun-dried tomatoes, served with tahiniSkładniki:naleśniki : (ilość: 3 duże, 4 mniejsze)
2 kopiaste łyżki
mąki gryczanej*2 kopiaste łyżki
mąki orkiszowej (pełnoziarnista gładka)*1/2 szklanki
wody1/4 szklanki
mleka sojowego (lub inne roślinne, niesłodzone)
pieprzszczypta
czosnku niedźwiedziegoSkładniki wymieszać ze sobą i odstawić na ok. 30 min. do lodówki. Następnie znowu przemieszać i smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.nadzienie :świeża
rukola (najlepiej krajowa!)200g
kurek1/2
cebuliząbek
czosnkupieprz, opcjonalnie też
sól morskasłodka wędzona
papryka, mielona
kolendra,
kminek3-4
suszone pomidoryolej do smażenia np.
ryżowyNa patelni rozgrzać łyżeczkę
oleju. Następnie podsmażyć na nim posiekaną drobno
cebulę oraz
czosnek. Dodać pokrojone
pomidory. Na koniec dorzucić dokładnie obmyte i posiekane
kurki. Doprawić do smaku – ilość zależy od waszych preferencji, ja zazwyczaj dodaje dużo przypraw, szczególnie
pieprzu, nie używam
soli (rzadko). Smażyć aż
woda z
kurek wyparuje. Na gotowe naleśniki najpierw nałożyć świeżą, umytą
rukolę, a następnie nadzienie: 2-3 łyżki na jednego naleśnika. Zawinąć w dowolny kształt. Podawać polane sosem lub
masłem orzechowym/tahini. Smacznego!*w
sumie ok. 60-70g
mąkiHmmm… jesteście ciekawi co dziś na śniadanie?Proste, szybkie i najlepsze na lato, czyli owsianka na zimno – tym razem w wersji
kokosowo – makowej z chia, podana z
owocami i
jogurtem sojowym, oczywiście nie obyło się bez
orzechów, ulubione
nerkowce zawsze znajdą dla siebie miejsce w mojej miseczce 😉
nocna
makowo-kokosowa* owsianka z chia i białą
nugatową czekoladą* podana z
jogurtem sojowym,
malinami,
borówkami amerykańskimi,
nerkowcami,
jagodami goji oraz
syropem klonowymovernight poppy seeds-coconut* oatmeal with chia and white nougat chocolate* served with soy
jogurt, raspberries, blueberries, cashews, goji berries and maple
syrup*wegańska/vegan !*z
mlekiem kokosowo-
ryżowym oraz wiórkami kokosowymiPrzepisy na zimne owsianki z lodówki znajdziecie tutaj . Można dowolnie je modyfikować i tworzyć własne kompozycje.. do dzieła!Przyjemnej niedzieli!