ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z KAPUSTĄ I POMIDORAMI NA ZIMĘ

SAŁATKA Z KAPUSTĄ I POMIDORAMI NA ZIMĘ

nazwa

Wykonanie

Jeśli Wasz sezon na przetwory nie został jeszcze zamknięty, to polecam tę sałatkę na zimę. Składa się z samych, przepysznych warzyw, do tego jest niezwykle kolorowa i bardzo zdrowa. U mnie często pojawia się w towarzystwie rolady wołowej, czy pieczeni.
Składniki:
1 średnia kapusta włoska
1 średnia kapusta biała
1 kg ogórków
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
2 kg pomidorów
2 kg marchewek
2 kg czerwonej papryki
1 kg białej papryki
1 kg cebuli
zalewa
1 szklanka wody
3 szklanki oleju
3 szklanki octu
5 łyżek soli
8 łyżek cukru
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
Kapusty obieramy z wierzchnich liści. Główki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy. Pozostałe warzywa również myjemy i osuszamy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w kostkę, a oczyszczone z gniazd nasiennych papryki czerwone i żółte w paseczki. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misie. Zasypujemy je solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Następnie warzywa rozkładamy do suchych, wyparzonych słoików.
Zagotowujemy zalewę.
Składniki na zalewę zagotowujemy w garnku. Zalewę gotujemy 15 minut. Po tym czasie gorącą zalewamy warzywa. Słoiki zamykamy szczelnie. Pasteryzujemy je około 15 minut (patrz pasteryzacja na mokro).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/09/saatka-z-kapusta-i-pomidorami-na-zime.html