ßßß Cookit - przepis na Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Dostałam ponad 3 kg zielonych pomidorów. Takich prawdziwych :) i nie pryskanych, z ogródka. Pomyślałam, że zrobię z nich sałatkę. Myślałam nad zrobieniem i myślałam, nie mogłam się zebrać, aż do momentu, gdy zobaczyłam, że część zaczełą sie robić po prostu czerwona. Zmobilizowałam się i mam:)
Bardzo smaczna alternatywa dla sałatek kupnych w słoikach, w których nie wiadomo, co (oprócz warzyw) jeszcze pływa ;) Taka sałatka pasuje zarówno do obiadu, do kanapek czy innych dań, które dobrze - smakiem - komponują się z zalewą octową.
Składniki:
3 kg zielonych pomidorów
3 marchewki
5 cebul
2 czerwone papryki
1/2 l octu 10%
2,5 l wody
1 łyżeczka oleju do każdego słoika - ile słoików tyle łyżeczek oleju :)
3 łyżeczki cukru
liście laurowe
ziele angielski
pieprz w ziarenkach
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w plasterki
Cebule obieramy i kroimy w piórka
Paprykę czyścimy, kroimy w paseczki lub półpaseczki
Wszystkie pkrojone składniki wsypujemy do dużej salaterki - wygodniej jest mieszać. Jeśli nie mamy dużej salaterki to możemy wymieszać składniki w dużym garnku
Pomidory myjemy, czyścimy, kroimy w plasterki. Ja musiałam najpierw pokroić je w kawałki, bo były bardzo duże - tak było mi łatwiej
Krojone w plasterki pomidory przekładamy partiami do saleterki. Umieszczanie ich partiami pomaga w dokładnym wymieszaniu. Będziemy mieć pewność, że składniki będą równomiernie wymieszane co pozwoli na to, aby w każdym słoiku była mniej więcej taka sama ilość warzyw. Czyli przekładamy część pomidorów - mieszamy i znowu dodajemy część pomidorów i mieszamy - postępujemy tak do wczerpania pomidorów
Wyparzamy wszystkie słoiki wrzątkiem. Nakrętki myjemy
Przekładamy wymieszaną sałatkę do słoików, zostawiając od góry trochę miejsca tak, aby zmieściła się nam zalewa
Zagotowujemy wodę z octem, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim
Do tak przygotowanych słoików z sałatką wlewamy zalewę, zakręcamy słoiki i szybko odwracamy je do góry dnem na ok. 15-20 minut. Po tym czasie stawiamy dnem do dołu i odstawiamy w chłodne miejsce
Smacznego i na zdrowie!
Sałatka w myśl mojej akcji: "Zastąp słoik pysznym daniem"
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/10/saatka-z-zielonych-pomidorow.html