ßßß
Ingrediencje:1 kg owoców czarnej porzeczki0,5 kg cukru1 litr spirytusu 95%1 litr soku z czarnej porzeczkiOwoce zasypałem cukrem i odstawiłem na kilka dni. Jak puściły sok zalałem je spirytusem. Nalewka z czarnej porzeczki powinna postać trochę dłużej, dlatego odstawiłem ją na około 2 miesiące w ciepłe miejsce. Później dolałem litr soku z czarnej porzeczki (można zastosować gotowy nektar z kartonu, ale lepiej rozrobić taki domowy sok z wodą) i pozwoliłem jej postać kolejny miesiąc. Po degustacji komisyjnie stwierdzono, że nalewka jest w sam raz (gdyby była za słodka, można dolać czystej wódki, jeśli za mało – zawsze można dosłodzić). Przelałem ją do butelek przy pomocy lejka i drobnego sitka. Od razu była klarowna i nie wytrącił się w niej osad.Owoce po odsączeniu zasypałem jeszcze raz cukrem. Powstały sok idealnie nadawał się jako dodatek do rozgrzewającej herbatki. Można też zrobić z nich pijaną konfiturkę:)Zainteresowanych innymi trunkami zapraszam do działu Nalewki i drinki .