Wykonanie
To nie pierwsza moja przygoda z tym daniem. Inspirację wydobyłam stąd i nieco zmodyfikowałam. Tak powstał omurice w pięciu smakach ;)
Składniki:*szklanka ugotowanego wcześniej w
curry i
chilli ryżu* jeden duży
filet z kurczaka*
kiełki fasoli mung (lub mieszanka do stir fry - łatwo dostępna wbrew pozorom :))* jedna mała
cebula* niewielki kawałek
pora - biała część* duży
pomidor*
sól,
pieprz,
przyprawa 5 smaków,
sos sojowy ciemny* 4
jaja* garść posiekanego
szczypiorkuGotowanie
ryżu najlepiej zorganizować wieczorem dnia wcześniejszego , wtedy czas przygotowywania posiłku zmniejsza się o połowę. Do wrzątku najpierw wrzucamy
przyprawy - wtedy
ryż się z nimi delikatnie połączy, nabierze koloru i smaku, polecam też wrzucanie kostki warzywnej.Filet kroimy na bardzo małe kawałki, posypujemy
przyprawą 5 smaków i podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy (nabyłam ostatnio
oliwę do dań z woka jest niesamowicie aromatyczna, polecam mimo zabójczej ceny) dodajemy pokrojoną w pół talarki
cebulę i
pora oraz
kiełki.
Pomidora obieramy ze skórki (można naciąć i sparzyć wrzątkiem dla ułatwienia) i kroimy drobno - dorzucamy do
kurczaka.Chwilę smażymy i dorzucamy
ryż. Wszystko doprawiamy do smaku
przyprawami i
sosem sojowym.
Jaja wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy drobno posiekany
szczypiorek, odrobinę
soli i
pieprzu. Wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy 4 cienkie omlety.Na każdy omlet nakładamy farsz, zawijamy i zajadamy...
Smacznego! :)A.