Wykonanie
To ciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z
mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z
płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej
mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy - nie wzięłam wówczas pod uwagę, że jednak wypieki na
mące pełnoziarnistej nie urosną aż tak mocno i dlatego zamiast ciasta wyszło
ciastko - ale za to jakie pyszne, rozeszło się błyskawicznie, jeszcze ciepłe. Nawet moja córcia się nim zajadała, aż miło :)
SKŁADNIKI: (tak jak wspomniałam, na zdjęciu jest ciasto z połowy porcji, w formie na tartę ok 29 cm - z pełnej porcji wyjdzie ciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek)2 szklanki
maślanki1,5 szklanki
płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)1/2 szkl
oleju2
jajka2,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej6 łyżek
cukru trzcinowego (75 g)3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliDodatkowo:1 szkl
jeżyn (można użyć innych
owoców np.
jabłek,
śliwek)1.
Płatki owsiane zalać
maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały.2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre:
olej,
jajka oraz
płatki namoczone w
maślance. Osobno połączyć składniki suche:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć
jeżyny.Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut.
Inspiracja:
Marta gotuje