ßßß Cookit - przepis na Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe

Pinacolada - ciasto kokosowo-ananasowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam!
SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm)
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka ananasowa:
1 puszka ananasów
4 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
ewentualnie cukier puder do smaku
Krem kokosowy:
1 szkl likieru kokosowego
180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU)
1 szkl cukru pudru
200 g masła
200 g mleka w proszku
Dodatkowo:
1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej)
wiórki kokosowe do dekoracji
1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą noc, w międzyczasie kilka razy potrząsając, żeby składniki lepiej się wymieszały (wiórki powinny "wypić" prawie cały płyn).
2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 min w 180*C.
3. Galaretka ananasowa: Żelatynę wsypać do kubka lub rondelka, zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Ananasy wraz z zalewą dokładnie zmiksować. Żelatynę podgrzać (w mikrofalówce lub w rondelku na gazie), dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanego ananasa, dokładnie wymieszać, wlać do reszty ananasów, połączyć i ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić do lodówki aż zacznie tężeć.
4. Krem kokosowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać mleko w proszku i namoczone w likierze wiórki (razem z płynnym likierem), zmiksować dokładnie.
5. Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać tężejącą galaretkę ananasową (ja zrobiłam to za wcześnie bo się spieszyłam i w efekcie wsiąkła mi w biszkopt - dlatego radzę poczekać aż naprawdę zacznie tężeć).
Na galaretkę ułożyć biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia.
5. Odłożyć 3-4 łyżki kremu kokosowego do posmarowania wierzchu a resztę wyłożyć "upychając" go łyżką między biszkopty (biszkopty można pominąć - wówczas krem wykładamy bezpśrednio na galaretkę ananasową) i rozsmarowując równą warstwę.
Na to położyć drugą połowę biszkoptu, rozsmarować pozostały krem, posypać wórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/10/pinacolada-ciasto-kokosowo-ananasowe.html