ßßß Cookit - przepis na Waniliowe placuszki ryżowe z owocami

Waniliowe placuszki ryżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Pewnie nie raz zostaje Wam z obiadu ugotowany ryż - te racuszki to świetny pomysł na jego wykorzystanie. Stanowić moga one pyszny deser lub kolację, a nawet sam obiad. Pysznie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja podałam je ze śmietanką i owocami. I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej od razu z podwójnej porcji :)
SKŁADNIKI (ok 10-12 małych placuszków)
1 szkl ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej)
1 jajko
1/2 szkl mleka
3/4 szkl mąki
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
1. Przygotować ryż - najlepszy jest świeżo ugotowany i lekko kleisty, j eśli jest zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy.
2. Jajko zmiksować/roztrzepać z cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać.
Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć.
3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/waniliowe-placuszki-ryzowe-z-owocami.html