Wykonanie
Kochani dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną propozycję zimnych przekąsek, które idealnie się nadają na spotkania ze znajomymi. Będzie to przepis na
jajka z pastą z
groszku i
szynką parmeńską, które na pewno zaskoczą wszystkich smakiem i zielonym kolorem nadzienia ;)
Składniki:6
jajekpaczka mrożonego
groszku3 plastry
szynki parmeńskiejłyżka
majonezusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia.
Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Każdy plasterek
szynki pozbywamy tłustej części (jeżeli jest) i dzielimy na cztery części. Kiedy
groszek i
jajka są już zimne zaczynamy robić nasze danie.
Jajka obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż i pozbywamy się z nich
żółtka do miski.
Groszek dokładnie blendujemy, dorzucamy do niego
żółtka i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżkę
majonezu oraz
sól i
pieprz do smaku, dekorujemy naszą pastą
białka, posypujemy lekko
pieprzem i wkładamy w środek ruloniki z mini plasterków
szynki parmeńskiej.