ßßß
Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)20g świeżych drożdżyszklanka gorącej wodyłyżeczka soliprzyprawy suche (oregano, bazylia, czosnek granulowany)Składniki na sos:przecier z 2 pomidorówząbek czosnkuprzyprawa do pomidorówsól i pieprz10 listków świeżej bazyliiSkładniki na wierzch pizzy:6 dużych pieczarek10 pomidorków cherryszynka z indyka (lekka)ser mozzarella light (8,5%)listki bazyliiPrzygotowanie sosu:Do misy blendera wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie blendujemy oraz mieszamy, odstawiamy do lodówki na około godzinę.Przygotowanie ciasta i pizzy:Drożdże i sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. Do misy robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie ugniatamy ciasto. Piekarnik ustawiamy na 40 stopni, ciasto przekładamy do miski, obwijamy ją ścierką i umieszczamy w piekarniku na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy położyć na wierzch. Po wyjęciu ciasta z piekarnika nagrzewamy go do 220 stopni, ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie na pizzę, boki lekko zawijamy do środka i dokładnie dziurkujemy widelcem dno. Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany sos, pokrojoną w plastry mozzarellę, pieczarki, szynkę, pokrojoną w paseczki mozzarellę i pomidorki cherry. Wszystko posypujemy niewielką ilością oregano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy pizzę, posypujemy listkami bazylii, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut.







