Wykonanie
Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z
Wami moim kolejnym przepisem na dietetyczny obiad. Znudziła mi się już gotowana pierś, dlatego postanowiłam ją upiec z moimi ulubionymi dodatkami, wyszło pyszne! ;) Właśnie czekam aż przyjdzie do mnie zakupiony parowar, w związku z tym następny przepis będzie przyrządzony właśnie w nim ;)
Składniki na pierś:3
filety z piersi kurczaka100 g
pomidorków cherry15 listków świeżej
bazylii3 listki świeżej
mięty2 ząbki
czosnkusok z połówki
cytrynyszczypta
przyprawy do złocistego kurczakasól i
pieprz do smakuSkładniki na puree
kalafiorowe:duży
kalafiorśredni
ziemniak1/2 łyżeczki
masłałyżka
mleka 0,5 %
sól do smakuPrzygotowanie piersi:Piersi myjemy, do brytfanki wlewamy
sok z cytryny i go rozprowadzamy, kładziemy na to nasze filety, dodajemy
przyprawy i dokładnie je rozprowadzamy. Listki przypraw siekamy,
pomidorki przekrawamy na pół,
czosnek wyciskamy przez praskę i umieszczamy na
kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową, lekko przekuwamy wykałaczką w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, umieszczamy w nim nasze danie i pieczemy przez 15 minut, po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 12 minut.Przygotowanie purée:Z
kalafiora pozbywamy się łodyżek i gotujemy go do momentu aż będzie bardzo miękki (około 20-25 minut). W oddzielnym garnku gotujemy
ziemniaka pokrojonego w drobną kosteczkę. Gotowy
kalafior odcedzamy i umieszczamy w misce, dodajemy do niego ugotowanego
ziemniaka i dokładnie ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą paćkę. Do mieszanki dodajemy
mleko i
masło i dokładnie mieszamy.