Wykonanie
Wakacje już tak blisko! W wielu miejscach możemy spotkać pyszne
truskawki, dlatego postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem na cudowną tartę z
truskawkami,
bananami i
budyniem. Ciasto robi się bardzo łatwo i dość szybko, najdłuższy jest czas oczekiwania aż zastygnie
galaretka. Jeżeli wolicie ciasto bardziej kruche pomińcie
mleko w przygotowaniu. Jak wasze przygotowania do wakacji? Macie już zaplanowane jakieś podróże? ;)
Składniki na ciasto:100 g
masła1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru pudruszczypta
solijajkoszczypta
cukru z prawdziwą
wanilią1,5 łyżki
mlekaobciążniki do ciasta (np. kg
grochu)Składniki na nadzienie:2 budynie z
cukrem2 czubate łyżki
mąki0,5 szklanki
cukru2 duże
banany400 g
truskawekgalaretka truskawkowa400 ml
wody900 ml
mlekaPrzygotowanie ciasta:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i ugnieść, ja użyłam do tego robota kuchennego z końcówką "hak". Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i umieszczamy w naszej formie pamiętając, aby brzegi były wyższe. Gotowe ciasto dziurkujemy widelcem, nakładamy na nie papier do pieczenia, dziurkujemy go w kilku miejscach, wrzucamy obciążniki i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nasze ciasto jest już zimne, kładziemy na nie pokrojone
banany, które pokrywamy
budyniem a na nim układamy
truskawki. Tak przygotowane ciasto polewamy tężejącą
galaretką, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Przygotowanie nadzienia:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Budynie gotujemy razem z
mąką i
cukrem w 900 ml
mleka i pozostawiamy do dokładnego ostygnięcia. Z
truskawek pozbywamy się łupinek (ja używam do tego słomki, nadziewam na nią
truskawkę, a łupinka zostaje mi w środku) i kroimy je wzdłuż na 3-4 części w zależności od wielkości
truskawek.
banany kroimy w plasterki.