Wykonanie
Drożdżowe ciasto zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych! Jestem jego wielką fanką, w każdej wersji smakuje dla mnie idealnie. Z
owocami, z duuuuuuuuużą ilością kruszonki. Dzisiejsze
ciasto droźdżowe pachnie i smakuje jesienią. Bo dla mnie jesień to właśnie słodkie
śliwki i
maliny, zebrane o poranku w ogrodzie. Dla mnie jesień to popołudnia spędzone w towarzystwie rodziny i przyjaciół, przy herbacie, przy cieście.
CIASTO DROŻDŻOWE ze
śliwkami i
malinami/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (duża blacha):Ciasto:350g
mąki pszennej50g
drożdży60 ml
mleka1 szklanka
cukru2
jajka1/2 kostki
masłaszczypta
soli300g
śliwek200g
malinKruszonka:200g
mąki pszennej100g
cukru100g miękkiego
masławanilia+
masło,
bułka tarta (do wysmarowania blaszki)W naczyniu miksującym wymieszać
drożdże, 1 łyżkę
cukru, 100g
mąki i ciepłe
mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, temperatura 40 stopni. Włączyć. Dodać
jajka, resztę
cukru,
mąki oraz szczyptę
soli. Nastawić: obroty na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć. Dodać rozpuszczone
masło (lekko ostudzone), nastawić: obroty na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg). Blaszkę wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Przełożyć do blaszki, rozłożyć równomiernie. Na wierzchu ułożyć pokrojone
śliwki oraz
maliny. Przygotować kruszonkę:
Masło połączyć z
cukrem i
wanilią. Dodać
mąkę i rozetrzeć. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto w stawić do piekarnika i piec przez 30 minut.