ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: jesienne ciasto drożdżowe!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: jesienne ciasto drożdżowe!

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe ciasto zdecydowanie należy do jednych z moich ulubionych! Jestem jego wielką fanką, w każdej wersji smakuje dla mnie idealnie. Z owocami, z duuuuuuuuużą ilością kruszonki. Dzisiejsze ciasto droźdżowe pachnie i smakuje jesienią. Bo dla mnie jesień to właśnie słodkie śliwki i maliny, zebrane o poranku w ogrodzie. Dla mnie jesień to popołudnia spędzone w towarzystwie rodziny i przyjaciół, przy herbacie, przy cieście.
CIASTO DROŻDŻOWE ze śliwkami i malinami
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (duża blacha):
Ciasto:
350g mąki pszennej
50g drożdży
60 ml mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
szczypta soli
300g śliwek
200g malin
Kruszonka:
200g mąki pszennej
100g cukru
100g miękkiego masła
wanilia+ masło, bułka tarta (do wysmarowania blaszki)
W naczyniu miksującym wymieszać drożdże, 1 łyżkę cukru, 100g mąki i ciepłe mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, temperatura 40 stopni. Włączyć. Dodać jajka, resztę cukru, mąki oraz szczyptę soli. Nastawić: obroty na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć. Dodać rozpuszczone masło (lekko ostudzone), nastawić: obroty na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (termoobieg). Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do blaszki, rozłożyć równomiernie. Na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki oraz maliny. Przygotować kruszonkę: Masło połączyć z cukrem i wanilią. Dodać mąkę i rozetrzeć. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto w stawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/09/sobota-ze-speedcookiem-jesienne-ciasto.html