Wykonanie
Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta,
galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków-
jabłek,
orzechów,
cynamonu. Nie
mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i
czekoladą będzie jak znalazł:)*foremka 23*28 cmSkładniki:1,5 dużej paczki
herbatników kakaowych1 kg
jabłek2 opakowania
galaretki pomarańczowejłyżeczka
cynamonu3 łyżki
cukru70 g
czekolady deserowej2 łyżki
mleka na krem:500 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyJabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać
cynamonem i
cukrem, zalać połową szklanki
wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3
herbatników, wylać masę
jabłkową i przykryć kolejną warstwą
ciastek. Wstawić do lodówki żeby stężało.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno, zmiksować z
serkami mascarpone a na końcu z
żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę
herbatników ułożyć na wierzchu.
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem nad parą i polać
herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia.