Wykonanie
Kolejna moja propozycja słodkiej przekąski na przyjęcie dla maluchów.Te babeczki zawierają w sobie małą niespodziankę, która na pewno zachwyci małych łasuchów. Nie znam dziecka, które nie lubi Nutelli więc prawie pewne jest, że babeczki będą smakowały.Składniki na 6 sztuk: na ciasto:140 g
mąki55 g drobnego
cukru2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jajko150 ml
kefiru5 łyżek
oleju na krem:1/2 szklanki
malin2 łyżki
cukru pudru250 g
serka mascarponedodatkowo:6 łyżek kremu typu Nutella6 łyżek wiórek
czekoladowychSuche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać
kefir,
jajko i
olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić
ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć
ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.Z
malin odłożyć sześć sztuk do dekoracji. Resztę zasypać
cukrem i zagotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić.
Mascarpone utrzeć z przecierem
malinowym. Kremem napełnić szprycę i wyciskać na wstudzone babeczki. Udekorować
malinami i
czekoladą.