Wykonanie
Mississippi mud pie to dekadenckie ciasto
czekoladowe, często pieczone także w formie tarty: kruchy, twardawy
ciasteczkowy spód z mocno
czekoladowym ciastem,
czekoladowym puddingiem (u mnie
mus czekoladowy) i z kleksem
bitej śmietany. Nazwa 'Błota Mississippi' doskonale obrazuje, z jakim
ciastem mamy do czynienia: 'błotnym' i 'bagnistym; szczególnie 'błotniste' i ciężkie jest ciasto
czekoladowe. Przegoni wszystkie jesienne smutki ;-). Podajemy ze świeżymi
owocami końca lata, najlepiej na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi, endorfinkami trzeba się dzielić ;-).Składniki na spód:300 g
ciastek Oreo (lub innych
ciastek czekoladowych przełożonych
kremem czekoladowym)150 g
ciastek digestive w gorzkiej
czekoladzie (lub innych
ciastek pełnoziarnistych, owsianych itp.)115 g
masła, roztopionego
Ciastka, oba rodzaje, pokruszyć w malakserze. Dodać roztopione
masło i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Wysoką tortownicę (8,5 cm) o średnicy 23 cm (lub niższą o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać masę
ciasteczkową. Wyrównać, wyłożyć nią dno i boki formy do połowy, dokładnie wklepać, następnie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.Schłodzony spód podpiec przez 7 - 10 minut w temperaturze 175 C.Ciasto
czekoladowe:180 g
gorzkiej czekolady (70%), posiekanej1 łyżka
kawy rozpuszczalnej w proszku30 ml ciemnego
rumu110 g
masłaszczypta
soli180 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka2 łyżeczki pasty z
wanilii lub ekstraktu z
wanilii30 g
mąki pszennej, przesianejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło z
kawą i
rumem. Zdjąć z palnika, wsypać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.Do drugiego naczynia wbić
jajka, dodać
sól,
cukier,
wanilię. Wymieszać do połączenia się przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać lekko przestudzoną
czekoladę i wymieszać. Dodać przesianą
mąkę, delikatnie wymieszać do połączenia.Ciasto przelać na podpieczony spód (może być gorący). Piec w temperaturze 170 C przez około 30 minut. Ciasto urośnie,
potem lekko opadnie. Całkowicie wystudzić.
Mus czekoladowy:250 ml
śmietany kremówki 36%250 g
gorzkiej czekolady (70%), posiekanej4
jajka, średniej wielkości, w temperaturze pokojowej50 g
cukru pudruW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić (sos nie powinien być ciepły, ale w dalszym ciągu powinien być płynny).
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka dodać do sosu
czekoladowego, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.W misie miksera ubić
białka, na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać
cukier puder, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite wmieszać do sosu
czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przełożyć na wystudzone ciasto
czekoladowe, wyrównać. Wstawić do lodówki do momentu stężenia musu, najlepiej na całą noc.Dodatkowo:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudrudrobne świeże
owocewiórki
czekoladoweW misie miksera umieścić kremówkę i
cukier puder i ubić.
Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch stężałego musu. Posypać
owocami i wiórkami czekoladowymi.Smacznego :-).
Źródło przepisu - delicious magazine, lekko zmodyfikowany.