Wykonanie
Najlepsze
dyniowe placki! Racuchy
dyniowe to grube i puchate placuszki
drożdżowe przygotowane na puree
dyniowym. Do ciasta nie dodałam
jajek, nie są potrzebne, puree
dyniowe doskonale radzi sobie bez nich. Dzięki temu placki po upieczeniu są lekkie jak chmurka :-). Racuchy nie pachną i nie smakują
dyniowo, ale mają ten wspaniały lekko
pomarańczowy kolor
dyniowego puree; do ciasta jeszcze przed wyrastaniem dorzuciłam plasterki
jabłek, w tej wersji smakują wyśmienicie! Koniecznie wypróbujcie :-).Składniki na dwa talerze racuchów:500 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży lub 15 g
drożdży suchychszczypta
soli2 łyżki
cukru1,5 szklanki letniego
mleka1 szklanka puree z dyni*1 łyżka ekstraktu z
wanilii lub
wódki4 duże
jabłkaPonadto:
olej do smażenia
cukier puder do oprószeniauwaga: 1 szklanka na MW zawsze ma pojemność 250 ml
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę
soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże
drożdże (
drożdże suche wystarczy wymieszać z
mąką), zasypać je
cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego
mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę
mleka, puree z dyni, ekstrakt z
wanilii i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę
mąki (lub analogicznie - dolać
mleka). Dodać plasterki
jabłek i wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Przygotować kubek z
olejem. Nabierać pełną łyżkę ciasta, za każdym maczając łyżkę uprzednio w
oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć na rozgrzanym
oleju na średniej mocy palnika (
olej nie może być rozgrzany zbyt mocno - lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.Podawać z powidłami śliwkowymi, gruszkowymi lub po prostu z
cukrem pudrem.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).