ßßß Cookit - przepis na Omlet po mojemu

Omlet po mojemu

nazwa

Wykonanie

Lekko ciągnący, chrupiący, delikatny idealny na śniadanie. Ja robiłam go na dużej patelni, ale idealnie wychodzi na małej patelni tylko trzeba składni zmniejszyć o pół (łatwiej się przewraca).
Składniki:
6 jajek
10 dag tartego żółtego sera mozzarella
1/4 szklanki mleka
kilka młodych szparagów
1 czerwona papryka
1 mały por
kilka plasterków szynki (u mnie sopocka)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę plasterki szynki.
Do lekko podsmażonej szynki dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego pora oraz pokrojone młode szparagi.
Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości szparagów na wolnym ogniu pod przykryciem.
Do jajek dodajemy mleko.
Lekko mieszamy i dodajemy starty ser oraz pieprz i sól.
Wszystko mieszamy i wylewamy na patelnię z podsmażonymi warzywami.
Omlet smażymy na wolnym ogniu do momentu lekkiego ścięcia się jajek, tak abyśmy mogli spokojnie przewrócić go na drugą stronę.
Omlet po przewróceniu smażymy około 3-4 minut.
Po usmażeniu omlet przekładamy na talerz i podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/02/Omlet-po-mojemu.html