ßßß Cookit - przepis na Makowiec Wiejski

Makowiec Wiejski

nazwa

Wykonanie

Jak tu zrobić Święta bez makowca , dla mnie się nie da, ja nie mam jakiegoś ulubionego przepisu na Makowiec, gdyż uwielbiam wszystkie ciasta zawierające mak. Przepis na ten makowiec robię po raz pierwszy, a przepis znalazłam na tej stronie, choć go troszkę przerobiłam na swój sposób. Ciasto wyszło idealne w smaku, rozpływa się w ustach, a pianka z kruszonka jest po prostu boska.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
250 g margaryny,
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
4 jajka, aromat migdałowy,
50 g drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
1 szklanka cukru,
2 szklanki maku,
50 g orzechów włoskich,
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 białka.
Pianka:
4 białka,
1 łyżka soku malinowego,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 szklanki cukru pudru.
Kruszonka:
50 g masła,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1/2 op. cukru waniliowego (8 g)
płatki migdałów
Sposób wykonania:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami.
Margaryna, żółtka i cukier...............................................
Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i skórkę pomarańczową.
Z mąkami i skórką pomarańczową.........................................
Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie połączyć z ciastem.
Ciasto i piana z białek........................................................
Masa makowa: Mak sparzyć, odsączyć na sicie, trzykrotnie zemleć( ja mak utarłam w robocie).
Mak..................................................................
Z białek ubić sztywną pianę, połączyć delikatnie z makiem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Składniki na masę makową.......................................................
Pianka: Z białek, cukru, soku malinowego i z cytryny ubić bardzo sztywną pianę.
Białka i cukier puder..........................................................
Pianka z sokiem malinowym i sokiem z cytryny....................................................
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.
Składniki na kruszonkę............................................................
Kruszonka...................................................................
Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć ciasto.
Ciasto na blaszce.......................................................................
Na nim rozłożyć masę.
Z masa makową........................................................................
Wstawić do piekarnika na 50 min. Piec w temp. 180 stopni.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na gorące wyłożyć pianę, posypać migdałami oraz kruszonką i piec ponownie 10 minut.
Ciasto przed pieczeniem..................................................
Ciasto zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Ciasto po upieczeniu................................................................
Makowiec wiejski...............................................................
Makowiec......................................................
Z bliska.................................................................
I jeszcze raz........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/12/Makowiec-Wiejski.html