ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Najlepsza szarlotką jaką w życiu jadłam i na którą się skusiłam będąc na dukanie, ale tylko na mały kawałeczek. Ciasto jest wyśmienite, kruche a zarazem bardzo delikatne. Ostatnio robię ją co drugi dzień bo mój mężulek nie może się nią najeść, gdyby nie to że ciasto jest z budyniem i trzeba poczekać aż ostygnie podejrzewam że zniknęło by jeszcze na ciepło.
Składniki:
50 dag mąki krupczatki
4 jajka
1 kostka margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń karmelowy
1/2 litra mleka
1 słoik smażonych jabłek
Margarynę trzemy na tarce o grubych oczkach do miski z mąka, a następnie wszystko delikatnie ze sobą mieszamy, tak aby mąka się nam lekko spulchniła.
Mąka i margaryna...........................................................
Do mąki z margaryną dodajemy po kolei; 4 żółtka, kwaśną śmietanę, 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Składniki na ciasto.......................................................
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Ciasto....................................................................................
Ciasto dzielimy na 2 równe części, jedną połowę ciasta wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażarki na 30 minut, drugie zaś na talerzyku umieszczamy w lodówce również na 30 minut. W między czasie przygotowujemy budyń według przepisu z opakowania. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy na placek o wielkości dużej brytfanki.
Ciasto po rozwałkowaniu........................................................
Placek przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
Na brytfance........................................................................................
Na ciasto wykładamy smażone jabłka, rozsmarowując je równomiernie po całym placku.
Ze smażonymi jabłkami................................................................................
Na jabłka nakładamy gorący budyń, również równomiernie go rozsmarowując na jabłkach i odstawiamy go na 15 do ostygnięcia.
Z budyniem.............................................................
W między czasie ubijamy białka z pozostałym cukrem na sztywna pianę.
Białka i cukier................................................................
Pianę wykładamy na lekko przestygły budyń.
Z pianą z białek................................................
Na pianę trzemy na grubych oczkach ciasto schłodzone w zamrażarce, tak aby pokryło ono całą powierzchnię piany.
Z tartym ciastem..................................................................................
Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 1 godzinę i 20 minut.
Ciasto po upieczeniu......................................................................
Ciasto po upieczeniu powinno nabrać ładnego złoto-brązowego koloru, a następnie odkładamy je w chłodne miejsce do całkowitego przestygnięcia. Smacznego !!!
Szarlotka z budyniem.................................................................
W kawałeczkach..............................................................................
I jeszcze raz..................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/09/Szarlotka-z-budyniem.html