ßßß Cookit - przepis na Zupa tajska z kurczakiem Tom Ka Kai

Zupa tajska z kurczakiem Tom Ka Kai

nazwa

Wykonanie

< Zupa pieczarkowa z topionym serkiem
Zupa kalafiorowa z kalarepą >
Inspiracją do wykonania tej zupy był oglądany przeze mnie program Jamie Oliver Twist..
Bardzo lubię tajskie zupy, uwielbiam zapach świeżej kolendry w połączeniu z mlekiem kokosowym , trawą cytrynową i sosem rybnym, który w butelce ma nieco odrażający zapach, natomiast w zupie łagodnieje nadając orientalny niepowtarzalny smak… Sama zupa jest bardzo rozgrzewająca i zarazem orzeźwiająca, kurczak uduszony w zupie jest bardzo miękki i soczysty. Prawdziwy smak, aromat tej zupy można skosztować tylko w Tajlandii, mimo to zupa ugotowana w Europie może być miłym wspomnieniem wakacji w “Krainie Uśmiechu”
Spodobało mi się że użył on całego kurczaka, którego dusił w zupie, a każdy przepis na tom ka kai podaje użyć pociętej w paski piersi z kurczaka.
Trochę zmodyfikowałam po swojemu przepis Jami’ego ale tylko do minimum..
Przepis na duży garnek:
czas gotowania 1 , 5 h
(który zmieści całego kurczaka, warzywa i ok.2 litry wody)
Makaron ryżowy
Kawałek świeżego imbiru
Starta skórka z cytryny
Sok z 1 limonki
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
Trawa cytrynowa świeża 2szt
(nie miałam akurat świeżej, kupiłam w zalewie)
1 doniczka kolendry
2 średnie cebule czerwone
4 łyżki sosu rybnego
Mleko kokosowe 1 puszka
Wykonanie:
Do garnka włożyć całego umytego kurczaka (1.5kg).
Następnie wkładamy warzywa:
kawałek imbiru obrać, pokroić w kawałki . Ja akurat nie używam imbiru do jedzenia ugotowanego w zupie więc kroje go na większe kawałki dla samego smaku, a po ugotowaniu wyrzucam. Jeśli ktoś lubi to należny go od razu pokroić w cieniutkie plasterki lub kawałeczki.
Cebulę obrać, pokroić w pół-krążki. Trawę cytrynową włożyć w całości. Papryczkę chilli przekroić na pół.
Dodać 2 litry wody. Przykryć kurczaka mniejsza pokrywką, która wchodzi dość ścisło do środka garnka, następnie przykryć całość pokrywką pasująca do naszego dużego garnka. Będziemy teraz przez 1h dusić kurczaka na wolnym ogniu.
Po godzinie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 4 łyżki sosu rybnego,sok z limonki, puszkę mleka kokosowego ( najpierw rozprowadzamy mleko w naczyniu z 2 chochlami gorącej zupy aby zahartować mleko i aby nie zważyło nam się w zupie).
Cytrynę sparzamy gorącą woda i ścieramy tylko zółtą skórkę do zupy. Gotujemy jeszcze na bardzo wolnym ogniu 30 min. Na wierzch sypiemy świeżą poszatkowaną kolendrą. Do miski wkładamy ugotowany wcześniej makaron ryżowy, kawałki kurczaka z zupy oraz wywar z warzywami, przy czym trawę cytrynową należy wyrzucić z garnka.
Mój asystent sprawdza czy oby na pewno mama dobrze umieściła mniejszą pokrywkę w garnku..
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Zupa pieczarkowa z topionym serkiem
Zupa kalafiorowa z kalarepą >
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/zupa-tajska-z-kurczakiem-tom-ka-kai