ßßß Cookit - przepis na Zupa w stylu tajskim z krewetkami i białą rybą

Zupa w stylu tajskim z krewetkami i białą rybą

nazwa

Wykonanie

< Migawki z północnej Danii
Pudding z nasion chia >
Zupa w stylu tajskim z krewetkami i białą rybą
Bardzo dobra zupa w stylu tajskim ( dodane zostały dodatkowo pomidory i papryka, a jak wiadomo to nie jest typowe dla tajskich zup, dlatego zupa ma w tytule że jest w stylu tajskim) godna polecenia do wypróbowania
Produkty do zupy kupimy w sklepach z żywnością azjatycka, lub w dużych supermarketach ze specjalnie wydzielonymi półkami dla dodatków kuchni azjatyckiej.
Składniki:
2 średnie pomidory
pół papryki żółtej
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
500 gr białej ryby np miruna/dorsz
400 gr dużych krewetek z ogonkami
2 kostki bulionu warzywnego
2 litry wody
sok z 1 zielonej limonki
4 łyżki sosu rybnego (musi być)
3 łyżeczki pasty curry
( ja użyłam zielonej ale czerwona nada ładniejszy kolor)
1-2 świeża trawa cytrynowa ewentualnie mrożona
(nie polecam pasty z trawy w słoiczku ponieważ ma bardzo słaby aromat i nie czuć w zupie)
1 puszka mleka kokosowego
przyprawy: sól,pieprz cayenne – według własnego gustu doprawiać
świeża kolendra – 1 pęczek (musi być bo to smak typowy dla tajskich zup)
szczypiorek- opcjonalnie można też dodać
makaron sojowy- można dodać opcjonalnie
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, sos rybny, kostki bulionu i wstawiamy na gaz.
Na patelni z oliwą rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty lub poszatkowany czosnek,pokrojony w kosteczkę obrany imbir, na koniec dodajemy pastę curry i mieszamy ze sobą.
Powstałą pastę dodajemy do garnka z wodą i gotujemy całość.
W małym garnku gotujemy 15 min trawę cytrynową którą kroimy w małe kawałki, odcedzamy ją później przez sitko a powstała wodę z aromatem który wydobył się z trawy cytrynowej wlewamy do garnka z zupą.
Dodajemy sparzone wcześniej pomidory pokrojone w kostkę.
Paprykę w kostkę możemy dodać nieco później, jakieś 10 min przed końcem gotowania zupy
(nie jest dobrze jak odchodzi z niej skórka)
Kiedy woda się gotuje dodajemy pokrojoną w kawałki rybę oraz krewetki wraz z ogonkami.
Wlewamy wyciśnięty sok z całej limonki.
Dodajemy mleko kokosowe z puszki. Mieszamy wszystko i gotujemy na małym ogniu przez ok 20 min.
Dodajemy przyprawy sypkie, smakujemy czego ile potrzeba. Jeśli należy dodać więcej pasty curry lub sosu rybnego to dodajemy według własnego gustu.
( ja lubię zupę nieco kwaśniejszą dlatego, dodaję więcej soku z limonki)
Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i kolendrę która nada wspaniałego aromatu i smaku do całości.
Możemy też dodać do zupy makaron sojowy jeśli lubimy.
(ja nie dodaję ponieważ nie przepadam za takim dodatkiem w zupie)
Gotowe! Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Migawki z północnej Danii
Pudding z nasion chia >
Źródło:http://panikucharka.pl/zupy-i-kremy/zupa-stylu-tajskim-krewetkami-biala-ryba