ßßß Cookit - przepis na Flæskesteg- duńska pieczeń wieprzowa

Flæskesteg- duńska pieczeń wieprzowa

nazwa

Wykonanie

< „Ris à la mande” -Świąteczny pudding ryżowy duński
Sałatka z piersią kurczaka i świeżymi warzywami >
Flæskesteg (czyt: fleskestaj) duńska pieczeń wieprzowa, jest uważana za jedną z najważniejszych potraw narodowych Danii do tego stopnia że bez f læskesteg Dania nie istniała by kulinarnie.
Pieczeń przygotowywana jest zawsze z chrupiącą skórka na wierzchu. (w Polsce nie kupimy takiej pieczeni bowiem skóra jest ściągana ze schabu, w Dani natomiast jest ona zostawiana i nacinana w paski) Pieczeń jest także ulubionym i tradycyjnym daniem świątecznym podczas Wigilii. Serwuje się ją wraz z gotowanymi ziemniakami lub małymi ziemniaczkami w karmelu (brunede kartofler) oraz z czerwoną kapustą (rødkål) robioną na sposób słodkawy.
Czerwoną kapustę można kupić już gotową ze sklepu, w plastikowych puszkach lub słoikach.
Przepisów na flæskesteg jest dużo, każdy duńczyk ma własny sprawdzony sposób na idealną pieczeń bowiem lata praktyki uczyniły go mistrzem w tej dziedzinie.
Czas pieczenia: duńczycy stosują jedną zasadę w tym przypadku, 1kg mięsa to 1 godz.pieczenia , łatwo sobie wyliczyć czas, jeżeli przykładowo nasza pieczeń ma 2.5 kg to pieczemy 2.5 godziny
Mój przepis na Flæskesteg:
Pieczeń ze skórą
4 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
sól
pieprz
czosnek świeży 2 ząbki
Pieczenie:
Piekarnik nagrzac do 180C
Do dużej brytfanki(głębokiej aby zmieściła wodę) wkładamy mięso skórą do dołu, dopełniamy wodą na tyle by zakryła całą skórę, wrzucamy ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Pieczemy tak 30 min w 180C ( skóra musi zmięknąć)
Następnie przewracamy skórą do góry, solimy obficie, rozcieramy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, wkładamy pomiędzy skórę listki laurowe.
Pieczemy resztę czasu w temp.200C co jakieś 20 min podlewając skórę wodą z brytfanki, w między czasie dopełniamy wodę w brytfance (nie może zabraknąć wody- później wykorzystamy ją do sosu)
(moja skórka nie jest całkowicie dobrze wypieczona, powinna być bardzo spieczona jak chrupek ale ja nie przywiązuje do tego takiej uwagi dlatego że u mnie w domu nikt nie je tej skóry, ale już duńczycy bardzo się taką chrupką skórą zajadają, próbowałam i niebezpieczne to jest dla moich zębów)
Flæskesteg używa się także na zimno do kanapek zwanych w Danii- smørrebrød . Są one bardzo lubiane na frokost ( czyli inaczej w porze lunchu) który je się w Dani między godziną 12-14.
Kanapki mogą być otwarte oraz zamknięte, na chleb lub bułkę kładzie się plasterki ogórków konserwowych, plaster pieczeni Flæskesteg, czerwoną kapustę oraz polewa się też sosem lub nie, zależy czy komuś został jeszcze z obiadu.
About Gosia Drohomirecka
Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< „Ris à la mande” -Świąteczny pudding ryżowy duński
Sałatka z piersią kurczaka i świeżymi warzywami >
Źródło:http://panikucharka.pl/moja-dunska-kraina/flaeskesteg-dunska-pieczen-wieprzowa