ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowa trufla ( bez mąki )

Ciasto czekoladowa trufla ( bez mąki )

nazwa

Wykonanie

Rozpływajace się w usach, mocno czekoladowe, konsystencja w stylu brownies ale bardziej delikatna i kremowa - dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto zawiera zaledwie parę składników, jest proste w przygotowaniu i nie powinno nikomu sprawić problemu. Przepis z bloga Moje Wypieki .
Składniki :
100 g cukru pudru
75 ml wody
250 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao ) - niestety nie dostałam i wykorzystałam 200 g czekolady 47 % i 50 g ciemnej
150 g masła
4 dużej jaja
szczypta soli
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
2/3 cukru przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy mieszajac aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy masło i połamaną lub posiekaną czekoladę. Dalej podgrzewamy aż całość się roztopi a masa będzie gładka, lśniąca i jednolita. Odstawiamy.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru, stopniowo łyżka po po łyżce. Kolejno dodać ocet i żółtka. Wymieszać do połączenia.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy cienką stóżką ciepłą masę czekoladową cały czas delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wykladamy papierem do pieczenia ( ja wyłożyłam również boki ). Z zewnątrz formę szczelnie zabezpieczamy folią aluminiową bo ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Po przelaniu ciasto formę umieszczamy w innej większej fomie do której wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości tortownicy.
Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut aż przy dotyku patyczkiem ciasto będzie ścięte z wierzchu ale zarazem sprężyste.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy. Wkładamy na noc do lodówki.
* Ciasto samo w sobie nie jest wysokie. Podczas pieczenia może wyrosnąć ponad formę, natomiast w etapie stygnięcia opada. Jednak smak wszystko rekompensuje :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/01/Ciasto-czekoladowa-trufla-bez-maki.html