ßßß Cookit - przepis na Tiramisu brownies

Tiramisu brownies

nazwa

Wykonanie

A co powiecie na wariacje brownies tiramisu ? Świetne połączenie cieżkiego, mokrego,mocno czekoladowego brownie z delikatną, cienką warswą serową i mieciutkimi biszkoptami. Mimo, że warstwy serowej jest bardzo mało to dobrze ją czuć w smaku i genialnie komponuje się z resztą. Ciasto, które nie może nie wyjść. A jeśli macie zamrożone białka to w tym cieście możecie je zużyć.Przepis z mybakingaddiction.com .
Składniki na brownies:
340 g czekolady
1 szklanka miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
4 białka
1 szklanka mąki
Składniki na masę serową :
230 g serka mascarpone o temp. pokojowej
230 g serka typu cream cheese - kremowego serka : philadelphia, quark lub sera na sernik z wiaderka
1/4 szklanki cukru
4 białka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponad to :
opakowanie biszkoptów ladyfingers
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce miksujemy czekoladę z masłem i cukrem. Następnie dodajemy jajka i białka. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i znowu miksujemy tylko do połączenia.
Szklankę masy odlewamy i odstawiamy na bok a resztę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok 33x23 cm ( robiłam z połowy składników i użyłam nieco za małej formy dlatego warstwa brownies jest u mnie dosć wysoka ). Na wierzchu układamy biszkopty jeden obok drugiego, lekko wciaskajac je w ciasto. Biszkopty nasączamy za pomocą pędzla kawą.
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę. Wylewamy całość na nasączone biszkopty. Na masę serową nakładamy odlaną sklankę ciasta czekoladowego. Za pomocą patyczka delikatnie mieszamy obie masy tworząc efekt marmurka.
Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego :)
„BIORĘ UDZIAŁ W KONKURSIE WWW.COOKINGGOODLOOKING.BLOG.PL ”
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/05/Tiramisu-brownies.html